energie terug te winnen

De Zweedse manier om energie terug te winnen uit vervuilde afvoerlucht

Afvoerlucht uit een keuken is vervuild met vet en roet. Dat weten we allemaal. We weten ook dat die deeltjes zich overal aan vasthechten en de HVAC-componenten verstoppen. Om het afvoersysteem schoon te houden, is veel service en onderhoud nodig. En heeft u een traditionele warmtewisselaar met lamellen, dan is het een hele klus om het systeem draaiende te houden.  

Lepido doet het helemaal anders: die gebruikt spoelen in plaats van lamellen.

Lepido is groter en werkt met spoelen en een uniek gepatenteerd luchtstroompatroon (PRG®), dat de meeste vuildeeSinds de jaren zestig, toen de traditionele warmtewisselaars werden uitgevonden, is het overal ter wereld gebruikelijk energie terug te winnen uit gebouwen met schone afvoerlucht (woonhuizen, kantoorgebouwen en bedrijfsgebouwen). Maar in Zweden, waar de winter vijf maanden duurt, een kWh ook erg veel kost en de overheid energieterugwinning verplicht heeft gesteld, is het terugwinnen van energie uit alleen schone afvoerlucht niet genoeg.
Ook in gebouwen met vervuilde afvoerlucht, waar vet-, roet- of vuildeeltjes het gebruik van traditionele apparatuur onmogelijk maken – denk aan restaurants, grootkeukens, wasserettes en fabrieksgebouwen – wordt energie teruggewonnen.

Hoe dit mogelijk is?

Door toepassing van het innovatieve, gepatenteerde product ‘Lepido’ van Enjay Systems. Een heavy-duty warmtewisselaar die speciaal is ontwikkeld voor lastige omgevingen. Lepido maakt het zowel mogelijk als winstgevend om energie terug te winnen uit warme, vervuilde afvoerlucht uit de keuken. Door deze gerecyclede energie te gebruiken om de koude toevoerlucht te verwarmen, kan een restaurant zijn verwarmingskosten halveren en zijn fossiele CO2-uitstoot drastisch verminderen.

Gezien de explosief stijgende energiekosten in Europa en de aanhoudende zoektocht naar ‘net-zero’ is het tijd voor een wereldwijde wake-upcall. Meer landen moeten de Zweedse manier van energieterugwinning gaan gebruiken. Energie verspillen is geen optie meer.

Wil je berekenen hoeveel energie en geld je kunt besparen? Dat kan hier.