pancake factory enjay systems

‘Heavy duty’ warmtewisselaar van Enjay recupereert warmte uit pannenkoekenproductie

Wanneer de pannenkoekenfabriek van Lantmännen in Tjärby, Zweden, na de brand in oktober ‘22 wordt herbouwd, is het Enjay die de Lepido-warmtewisselaars levert - speciaal ontworpen om warmte terug te winnen uit vervuilde afvoerlucht.

Deze pannenkoekenfabriek is de grootste faciliteit van de Scandinavische regio. Dagelijks worden hier 600.000 pannenkoeken gebakken in drie verschillende productielijnen met een totale luchtcirculatie van 108.000m3 per uur.

De energie, die uit de hete en vettige afvoerlucht wordt teruggewonnen, is met behulp van de Lepid. Deze in Zweden ontwikkelde heavy duty warmtewisselaar, is juist speciaal inzetbaar bij vervuilde warme uitlaatlucht.

In Energy &Environment, nummer 10/2022, werd onlangs het rapport van de langetermijntest bij Burger King Bulltofta in Malmö met de Lepido gepubliceerd.

Na deze test van ruim 22 maanden meten, bewijst het rapport dat het een zeer stabiele en efficiënte energieterugwinning kan bieden in vervuilde warme uitlaatlucht zonder het toepassen van extra filters.

De Lepido warmtewisselaar van Enjay wordt nu voornamelijk nog gebruikt in restaurants en commerciële keukens maar blijkt nu steeds vaker ook voor industriële toepassingen zeer geschikt te zijn. De heavy duty warmtewisselaar is al in acht verschillende Europese landen in gebruik.

De levering aan de pannenkoekenfabriek wordt het grootste industriële project van Enjay tot nu toe. De totale teruggewonnen energie is vergelijkbaar met het totale jaarlijkse energie verbruik van ruim 600 huishoudens of gemiddeld ruim 30 restaurants.

"Wat dit project onderscheidt van onze andere projecten, is eigenlijk de schaal. Onze technologie is in staat om energie terug te winnen uit vervuilde afvoerlucht, ongeacht of het vocht, roet, vuildeeltjes of vet is dat het probleem is", zegt Mattias Edelborg, technisch directeur bij Enjay.

Het systeem, dat in het voorjaar van 2023 in gebruik wordt genomen, zal naar schatting ongeveer 1.500.000 kWh per jaar terugwinnen, wat overeenkomt met 99,7% van de warmtevraag in de productiefaciliteit.