IMG_4658

Hoe Burger King in Malmö erin slaagde de verwarmingskosten te halveren en kostbare downtime te vermijden

Achtergrond:

In het najaar van 2016 had Magged Khalidy, franchisenemer bij Burger King in Malmö, er genoeg van. Roetdeeltjes van de houtskoolgrill en vetdeeltjes uit de frituur veroorzaakten verstopping van het ventilatiesysteem, waardoor het regelmatig uitviel, ongeacht de filtertechnieken die werden gebruikt. De besparingen die de energieterugwinning opleverde, waren aanzienlijk kleiner dan de kosten van het verwisselen en schoonmaken van filters.

Magged zag geen andere mogelijkheid dan de verwarmde vuile lucht om te leiden naar een aparte afvoer, zonder enige energieterugwinning. Onderhoudskosten gingen omlaag, kosten van verwarming gingen omhoog.

Toen Magged voor het eerst over Enjay's oplossing Lepido hoorde, was hij op zijn zachtst gezegd sceptisch. Hij had immers al van alles geprobeerd, maar altijd met hetzelfde resultaat. Op voorwaarde dat de bedrijfsactiviteiten niet zouden worden gehinderd of ontregeld, liet hij uiteindelijk toch een Lepido installeren bij Burger King in Bulltofta.

Nu, zes jaar later, kan Magged terugkijken op een volledig storingsvrije periode, zonder downtime door verstopte units en met een minimum aan onderhoud. Naar schatting 85.000 kWh per jaar aan gerecyclede energie wordt teruggeleverd aan het gebouw. Daardoor zijn de verwarmingskosten van het pand met ongeveer 90% gedaald.

Technologie:

Waarom werkte Lepido wel terwijl al het andere niet had gewerkt? Dat zit zo. De traditionele oplossing gebruikt een ventilatie-unit met een tegenstroom-warmtewisselaar en voorfiltratie. Deze technologie stelt je voor een keuze. Of je voert uitgebreid onderhoud uit en verwisselt de filters 1 tot 2 keer per maand, of je accepteert dat je periodiek downtime hebt door een verstopte unit. Lepido is een warmtewisselaar die speciaal is ontwikkeld voor in extreme omgevingen. Lepido wint energie terug uit vervuilde afvoerlucht zonder enige voorfiltratie. De afvoerlucht van de keuken gaat door de Lepido een apart vetafvoerkanaal in. De vervuilende deeltjes belanden zo niet in de unit die de afvoerlucht van de algemene ventilatie verwerkt. De unit zelf kan dus niet verstopt raken. Resultaten: Behoud van energieterugwinning. Minder verwarmingskosten. Minder kosten van het reinigen en vervangen van filters. Nul risico op downtime door een verstopte unit.

Economie:

Vanuit projecteconomisch oogpunt zijn de CAPEX-installatiekosten voor de twee oplossingen (traditioneel vs. Lepido) gelijk. De kosten van de aanschaf van een extra warmtewisselaar + kanaal worden afgezet tegen wat je bespaart met een kleinere en goedkopere unit voor algemene ventilatie. Maar als we kijken naar de OPEX-exploitatiekosten, zijn er grote verschillen. De traditionele oplossing heeft jaarlijks veel meer kosten aan onderhoud nodig om goed te blijven werken dan de Lepido. 

Samenvatting:

Magged is blij dat hij af is van duur onderhoud en downtime (vooral 's avonds en in het weekend). Bovendien heeft zijn restaurant een goed werkende energieterugwinning, die de verwarmingskosten heeft verlaagd, vooral tijdens de wintermaanden.