bakkerij schuld

Op bezoek bij: Bakkerij Schuld

Hofleverancier Bakkerij Schuld bestaat al sinds 1886. Jan Aart Schuld (48) is de vijfde in de generatie van bakkers. Er zijn nu al meerdere zaken: De Bakkersmolen in Elburg, een bakkerswinkel en brasserie. In Nunspeet ook een bakkerswinkel. In Oldebroek tenslotte de ambachtelijke bakkerij, lunchroom en bakkerswinkel. De innovatie met de Lepido heavy duty warmtewisselaar van Enjay Systems uit Zweden is onlangs toegepast op de locatie in Oldebroek.

Jan Aart staat altijd open voor innovatie en doet al het nodige in deze roerige tijden om alle beperkingen geen vat op zijn bedrijfsvoering te laten krijgen. Innovatie is juist ‘super kicken’, zegt Jan Aart. Met voortschrijdend inzicht doet hij dat wat mogelijk is. Zo ligt er inmiddels al een ruime hoeveelheid zonnepanelen op zijn dak. Ook is hij bezig met de opslag van alle groene energie (verkregen vanuit windmolens). De overschakeling naar propaangas voor hetgeen dat nog nodig is, verlicht de kosten. Jan Aart verwacht in 2023 een volledig energie neutrale bakkerij te hebben.

Een jaar geleden kwam Jan Aart het Zweedse greentech bedrijf Enjay Systems al op het spoor. Samen met Martin Roozeboom van het installatiebedrijf Draaijer Installatietechniek bedacht hij een slim plan. Dagelijks ging er veel vervuilde, warme lucht naar buiten zonder dat er ook maar iets mee gedaan werd. Daar moest een oplossing voor zijn. En inderdaad, na wat speurwerk kwam hij het Zweedse greentech bedrijf Enjay Systems tegen. Precies de oplossing die hij al voor ogen had. Draaijer verzamelde de benodigde technische gegevens, luchtvolume in m3/uur, gemiddelde temperatuur van de af te voeren lucht en het aantal bedrijfsuren en stuurde deze door aan Enjay Systems. De theoretische berekening liet al snel zien dat er een winst van 58.000 kWh per jaar te behalen viel.

Hier hoefde Jan Aart niet lang over te denken, de rekensom was snel gemaakt. De Lepido heavy duty warmtewisselaar werd besteld bij Enjay Systems in Nederland. Amper twee weken later werd het type Lepido L20, geschikt voor een luchtvolume van 5.800 tot 7.200 m3/uur vanuit de productie in Zweden al geleverd. Inmiddels is de Lepido al aangesloten en profiteert bakkerij Schuld optimaal van de teruggewonnen warmte uit vervuilde lucht die anders zomaar de buitenlucht ingeblazen wordt. Normaal gesproken te vettig om ook maar iets met die vervuilde warme lucht te kunnen doen. Voor die warmte had Jan Aart ook al een bestemming gevonden: die worden teruggevoerd naar de vier aangrenzende appartementen. De geïntegreerde energiemeter laat zien hoeveel er is afgevoerd. Dat is nog eens groen denken! En bovendien draagt het bij aan een aanzienlijke vermindering in de wereldwijde fossiele uitstoot.

Natuurlijk zijn de enorme prijsverhogingen in energie kosten en verhoging van graan en tarwe een belangrijke drijfveer geweest. Jan Aart heeft niet meer afgewacht. Regeren is vooruitzien!

Energy Recovery yearly:

58.000 kWh

Solution:

1 x Lepido heat recovery systems type L20

Airvolume:

5.800 – 7.200m3/h

Afmeting (l*b*h):

1150 x 880 x 860mm

Flens connectie

Geheel in RVS uitgevoerd zowel omkasting als binnenwerk

Gewicht

190kg

Luchtkanaal aaansluiting

breedte 1.000mm hoogte 700mm