Playdome

Op bezoek bij: Playdôme in Roosendaal

Nicky Broos (54) is een telg uit de van oorsprong afkomstige Broos horecafamilie uit het Brabantse Bosschenhoofd. Vorig jaar opende hij het nieuwe immense amusement project: Playdôme Roosendaal. Een enorme speelhal met elektrische play karts, hyperbowlen, lasergamen, funcurlen en heerlijke diners.

De sfeer straalt bij binnenkomst direct een Alpengevoel uit. Dat is niet zomaar. Nicky laat zich sterk inspireren op wat er in de Alpenlanden gebeurt. ‘Wat daar gebeurt, moet je goed in de gaten houden,’ aldus Nicky. ‘Daar kun je als horecaondernemer nog wat van opsteken.’

Dan moet je ook nog kritisch na gaan denken wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Het streven van Broos is uiteindelijk energieneutraal te zijn! Inmiddels is de Playdôme al gekwalificeerd als A++.

Het heeft Broos tot nu toe nog niet meegezeten. Corona, de alsmaar stijgende energieprijzen en de warme zomer: allemaal zaken waar je als horecaondernemer indoor activiteiten niet op zit te wachten. Al is Broos niet het type dat afwacht. ‘Het kan juist ook weer de boel in beweging zetten.’ Investeringen met een ROI van drie tot zeven jaar worden door hem omarmd. ‘We zijn het ook verplicht aan de volgende generatie. We zijn het kantelpunt voorbij, er is geen weg terug. We moeten vooruit, maar dan wel zo duurzaam mogelijk.’

Het enorme pand in Roosendaal is vanaf het begin gasvrij gemaakt. Ook is er fors geïnvesteerd in zonnepanelen. Zo kwam Broos Enjay Systems op het spoor, altijd zoekende naar duurzame oplossingen. Broos staat bekend als snelle beslisser. Hij zag direct de meerwaarde van de Lepido ‘heavy duty’ warmtewisselaar. Samen met Enjay maakte hij een theoretische berekening en keek hij naar de ROI. Dat was voor Broos een ‘no brainer’. Dat de energiekosten nu zo enorm stijgen, zal de ROI zelfs nu nòg meer verkorten.

Broos noemt zichzelf een ambassadeur voor de Lepido. ‘Ik laat het vaak met trots zien aan mijn gasten en vertel graag over het mooie idee: het hergebruiken van vervuilde warme lucht uit de keuken, die anders toch zomaar onbenut de lucht ingeblazen wordt.’ Vaak heeft Broos met al zijn revolutionaire ideeën het al bij het rechte eind gehad. Als eerste had hij in Europa een indoor icekartbaan, indoor skydivecentrum met 4D-beleving en de Skidôme in Rucphen zijn daar voorbeelden van. Trots dat hij als succesvol ondernemer dit duurzame Zweedse idee wederom als eerste in Nederland bracht.

Samen met zijn vrouw Monique Linders blijft het echtpaar werken aan een efficiënte en schonere bedrijfsvoering. Zoals Nicky Broos al zei, dat zijn we ook wel verplicht naar de volgende generatie.

Energy Recovery yearly:

114.800kWh

Solution:

2x Lepido heat recovery systems type L20

Airvolume:

5.800 – 7.200m3/h

Afmeting (l*b*h):

1150 x 880 x 860mm

Flens connectie

Geheel in RVS uitgevoerd zowel omkasting als binnenwerk

Gewicht

190kg

Luchtkanaal aaansluiting

breedte 1.000mm hoogte 700mm

 

NICKY EN SYDNEY-8-min