1-4

4 myter om värmeväxling i smutsig luft

Trots att det finns stora besparingar att göra, både ekonomiskt och klimatmässigt, färgas ofta diskussionen om värmeväxling i smutsig luft av 4 myter:

1. "Vi har redan värmeväxling"

Många ansvariga ute i verksamheten är övertygade om att de redan har energiåtervinning på plats, och det är till viss del sant. Ja, sannolikt återvinner de energi i ventilationen i de lokaler där luften är ren så som kontor, lager eller andra produktionsytor där de inte pågår en process som smutsar ner luften med hjälp av traditionella luftbehandlingsaggregat. Det kan även vara så att vissa enskilda processer så som fritöser eller torkanläggningar har inbyggda system för värmeväxling.

Men.

Vad dessa missar är alla luftflöden som har smutsig luft och som ventileras ut via industrifläktar utan återvinning. Och även om en viss process har en inbyggd värmeåtervinningsfunktion är det ändå så att den luft som ventileras ut via processventilationen ofta håller hög temperatur och kan utnyttjas ytterligare en gång.

2. "Värmeväxling i process och industriventilation fungerar inte, aggregaten sätter igen och orsakar problem".


Att industriventilation och processventilation är varm och energirik är ingen nyhet. Därför är det många som tidigare försökt sig på värmeväxling i dessa luftströmmar med hjälp av traditionell teknik och värmeväxlare avsedda för ren luft. I dessa fall, även om de försökt rena luften med filtertekniker, har detta garanterat resulterat i igensatta aggregat, driftstopp och omfattande underhåll. Så därav finns det en uppfattning av det inte går att värmeväxla i smutsig luft.

Men.

Detta var innan vi lanserade vår värmeväxlare Lepido, som är speciellt utvecklad för att fungera i smutsig luft. Den är större, tyngre och har lägre effekt än en traditionell växlare, men å andra sidan garanterar den en hållbar återvinning över tid, även när luften är smutsig.

3. "Ger ingen effekt"

På en industri med många olika energikrävande processer kan det kännas meningslöst att ge sig på värmeväxling i enstaka flöden. Sett till helheten påverkar återvinning av spillvärme i processventilationen bara några enstaka procent. Historiskt sett, när energin var billigare, var det oftare mer billigare och enklare att ventilera ut den varma och smutsiga luften, än att ge sig på värmeväxling.

Men.

Energikostnaderna har ökat markant och kommer fortsätta att öka. Luften som ventileras ut är både varm och har ofta ett kontinuerligt flöde vilket innebär att det finns mycket energi att återvinna. Används vår teknik som klarar av att hantera smutsen utan omfattande underhåll eller igensättning kan man uppnå en förbättra energieffektivitet utan ökade underhållskostnader och på så sätt spara pengar och sänka utsläppen av fossil CO2.

4. "Vi har inget värmebehov"


I de lokaler där det pågår drift upplevs det ofta att man har ett överskott av värme, och att den stora utmaningen snarare ligger i att kyla luften. Kanske har man stora tork eller kylanläggningar som avger värme vilket skapar uppfattningen att det bästa man kan göra är att ventilera ut värmen för att få till behagligare temperatur i lokalerna.

Men.

Detta är ett feltänk. Om man tagit tillvara spillvärmen genom värmeväxling och återfört den energin till själva processen ökar man inte bara energieffektiviteten, man sänker också temperaturen i själva lokalerna då spillvärmen återanvänds.

Det kan också finna dolda värmebehov som där spillvärmen kan göra nytta, exempelvis att förvärma vatten till en kok/tvättprocess så att den maskinella uppvärmningen blir mindre energikrävande.