bengt

5 snabba frågor till…

Vi fick möjligheten att ställa några frågor till en riktig ventilationsveteran för att få höra hans åsikt om hur han anser vår teknik klarar sig ute i verkligheten.

Bengt Ryberg har arbetat med ventilation i över 40 år med allt från kanalrengöring till energisparande åtgärder och driver Bengt R Konsult AB med inriktning på rådgivning och projektering av ventilationsprojekt. 

1. Hur kom du i kontakt med Lepido?

Intresset för att återvinna energi ur im-kanalen på restauranger har ökat den senaste tiden. Det var i ett projekt för Rasta jag arbetade med där det var föreskrivet ett återvinningsbatteri (Lepido) som skulle monteras i im-kanalen från köket. Jag hade aldrig hört talas om det, kontaktade bolaget som tagit fram batteriet [Enjay ] och fick då en lektion om hur det fungerar.

2. Och hur tycker du att det fungerar?

Efter cirka 40 år i branschen kan jag säga att jag aldrig tidigare sett ett en teknik där man kan få ut så pass mycket energi ur den feta luften, utan problem. Alla andra lösningar jag kommit i kontakt med, inklusive fettreducerande tekniker har alla samma problem, de fungerar några månader och sedan blir det problem med läckage och igensättning.

3. Varför tror du att det föreskrivs lösningar som inte fungerar i verkligheten?

På kort sikt är det billigare att sätta in fettreducerande åtgärder i imkanalen och sedan köra in luften i samma aggregat som ska återvinna från allmänventilationen. Men det blir dyrare i längden, då det alltid slutar på samma sätt, att fettet från matlagningen förstör aggregatet.

4. Så hur tycker du man ska göra istället?

Det enda som fungerar långsiktigt enligt mig är att separera kanalerna, en för allmänventilation där man använder traditionella aggregat, och en kanal från köket där man använder Lepido för återvinning i den feta luften. Sedan är det viktigt att man rengör batteriet minst 3ggr per år med rätt hetvattenhögtryck. Då får man ett system bibehåller en hög återvinning och som fungerar över tid.

5. Något annat du tänkt på när det gäller Lepido?

Jo, en del tycker att återvinningsbatteriet är dyrt jämfört med traditionella lösningar, men då brukar jag berätta att det sparar de in ganska snabbt. Jag har aldrig tidigare sett en växlare som klarar att få ut så mycket energi ur den feta luften.

-----------------------------------------------

Lepido är utvecklad speciellt för att fungera i förorenad frånluft, vilket gör den relevant i flera olika typer av verksamheter där energiåtervinning är en utmaning. Det kan vara restaurangventilation med höga halter av fett och sot, men också vax och ludd i tvätterier, damm och sågspån i träindustri eller fett och fukt i livsmedelsindustrin. Eftersom fysikens lagar gäller och partiklar påverkas på samma sätt oavsett ursprung, kan majoriteten av smutspartiklarna passera rakt igenom vår värmeväxlarkonstruktion utan att fastna. Det ger Lepido en enorm fördel och kan därför användas i flera olika ventilationsmiljöer.