Lepido är en svensktillverkad vätskekopplad värmeväxlare utvecklad specifikt för värmeväxling i smutsig frånluft, utan krav på förfiltrering.
Lepido gör det nu möjligt att återanvända den värme som i dagsläget ventileras ut via industri eller processfläktar. Det gör det nu möjligt att minska både energianvändning, spara pengar och minska utsläpp av fossil CO2 i dessa utmanade miljöer.
Industri och processventilation
I alla fastigheter där det pågår någon form av tillverkning eller tillagningsprocess så används process eller industriventilation för att bibehålla en god luftkvalitet i fastigheten. Varm, smutsig luft ventileras ut och ersätts med ny luft utifrån. Detta innebär att varje m3 varm luft som ventileras ut behöver ersättas av ny luft utifrån som i sin tur behöver någon form av uppvärmning.
Det finns även processer med isolerade luftflöden, exempelvis torkanläggningar, ugnar, lackeringsboxar eller andra slutna processer där stora mängder kontinuerliga luftflöden kontinuerligt värms upp och ventileras ut, utan återvinning.
Kontaminerad luft
Luften som ventileras ut via process och industriventilation innehåller ofta partiklar från själva processen.
Olika processer avger olika typer och mängder av partiklar, några exempel är fett kombinerat med vattenånga från tillverkning av livsmedel, ludd i textil och tvätt-industri eller fiber från virkes eller spannmålstorkar.
Traditionella luftbehandlingsaggregat och värmeväxlare är utformade för att uppnå maximal prestanda (värmeöverföringskapacitet) för ren, filtrerad. Detta innebär att det räcker med ganska små mängder partiklar för att de skall sätta igen och orsaka driftstörningar och minskad prestanda.
Luften i Industri och processventilation är inte bara varm och smutsig, den har även ofta en hög luftfuktighet, vilket bidrar till ökad kondens i samband med värmeväxling vilket snabbar på påbyggnaden av partiklar ytterligare.
I vissa fall används filter eller andra tekniker för att rena luften innan den når fram till värmeväxlaren, men detta innebär ofta en utökad underhållskostnad som ofta är mer kostsam än den besparing som uppnås.
Typ av process |
Typ av kontaminering |
Livsmedelstillverkning |
Fett, sot, ånga, stärkelse |
Industriella tvätterier (Tumlare & Torkar) |
Ludd, Ånga, grus |
Lackeringsboxar/måleri |
Partiklar, stoft |
Plast/polymertillverkning |
Partiklar, Stoft |
Gjuterier |
Sand/partiklar/bindningsämnen |
Snacks & godistillverkning |
Stärkelse, fett, ånga |
Värmeväxling i smutsig luft
Lepido är en svenskutvecklad, vätskekopplad värmeväxlare specifikt utvecklad för att fungera över tid i smutsig luft. Den har inget behov av förfiltrering av luften, utan är konstruerad för att fungera i denna utmanande miljö, utan omfattande underhåll.
Varför fungerar den?
Den främsta anledningen till att Lepido klarar att verka i smutsig luft är för att den är konstruerad på ett sätt där både luft och partiklar färdas genom värmeväxlaren, utan att fastna.
- Värmeöverföring
Lepido använder sig av kontinuerliga slingor som värmeöverförande yta. Detta ger mer utrymme för luft och partiklar att passera. Slingornas uppsättning är optimerad för att ge en maximal värmeöverföringsförmåga samtidigt som hastighet och tryckfall dimensioneras utifrån geometrin för att undvika en påbyggnad av partiklar/smuts
- Konstruktion
För att få plats med lämplig mängd värmeöverförande yta, blir Lepido något längre än en traditionell värmeväxlare. Tvärsnittsarea är någorlunda lika dimensionerad med avseende på fronthastighet in i värmeväxlare.
- Funktion
Slingornas geometri och uppsättning skapar en unik luftrörelse där luft och partiklar accelereras runt slingorna. Denna acceleration ger upphov till en luftrörelse där partiklar undviker kollision och påbyggnad på värmeöverförande ytor.
- Underhåll
Lepido skall monteras med inspektionsluckor innan/efter för enkel inspektion och möjlighet till våt rengöringsmetod.
Resultat
Stora luftflöden, hög temperatur och kontinuerlig drift ger optimala förutsättningar för en effektiv värmeåtervinning, även då luftflöden anses vara utmanade.
Några exempel:
Anläggning: Livsmedelsanläggning Småland
Luftflöde: 6000 l/s
Lufttemperatur: 37°C
Effekt: 104kW
Driftstid: 22h/dag
Årlig energiåtervinning: 544.000 kWh
Anläggning: Plastproduktion Belgien
Luftflöde: 2400 l/s
Lufttemperatur: 90°C
Effekt: 106 kW
Driftstid: 11h/dag
Årlig energiåtervinning: 425.590 kWh
Anläggning: Gjuteri i södra Sverige
Luftflöde: 4100 l/s
Lufttemperatur: 30°C
Max Effekt: 90 kW
Driftstid: 10 h/dag
Årlig energiåtervinning: 150 000 kWh
Anläggning: Tvätteri Holland
Luftflöde: 1220 l/s
Lufttemperatur: 75°C
MaxEffekt: 54 kW
Driftstid: 13 h/dag
Årlig energiåtervinning: 250 000 kWh
Avsättning & Energibesparing
Den faktiska energibesparingen avgörs av vilken befintlig energikälla som ersätts och vad den möjliga återvunna värmeenergin kan användas till. Möjliga avsättningsområden är uppvärmning av vatten eller luft.
Uppvärmning av luft
Återföring inom process
Den återvunna värmeenergin kan användas till att förvärma inkommande luft till en process som kräver höga lufttemperaturer och kontinuerligt omsätter ett betydande volymflöde, exempelvis en torkanläggning eller ugn.
Uppvärmning av lokaler
Den återvunna energin kan användas till att värma upp inkommande luft i produktionshall eller andra byggnader.
Uppvärvämning av vatten
Återföring till processen
Den återvunna värmeenergin kan användas till att förvärma vatten som används i en process, exempelvis tvätt eller sköljprocesser.
Uppvärmning
Den återvunna värmen kan användas till att förvärmning av exempelvis radiator, tappvarmvatten eller andra sekundära värmesystem.