Varje sekund skickar restauranger runt om i landet ut tusentals liter uppvärmd luft via köksventilationen. Luft som måste ersättas och värmas upp till en hög kostnad. Då frånluften ofta innehåller fett och sot från matlagningen kan det vara en utmaning att få till en fungerande energiåtervinning, men för de som lyckas finns det stora besparingar att göra, både för plånboken och för klimatet.
Lars Nilsson på Gullmarstrand Hotell i Fiskebäckskil är en av de som lyckats ta tillvara på värmen från köket och på så sätt sänkt sina uppvärmningskostnader för hela anläggningen.
Här är Lars historia:
Vi fattar hösten 2021 ett beslut om en investering på 6,5 milj i vårt restaurangkök som innebar dels en total ombyggnad men också en spännande utbyggnad av köket (personal fick med utbyggnaden en fantastisk arbetsmiljö med vidunderlig havsutsikt) designad av ett av Sveriges främsta arkitektkontor Claesson Koivisto Rune.
Ett av två mål med det nya köket var att det starkt skall bidra till attraktionskraften att kunna rekrytera de främsta medarbetarna samt att ta ett ordentligt kliv i vårt hållbarhetsarbete med målsättningen att minska vår totala energiförbrukning med 15 % inklusive våra tre poolers energiförbrukning vara två på pelare ute i havet.
Vi hade löst energiförbrukningen på våra kylmaskiner som blev en helt ny kylanläggning där vi gick ifrån 16 till 4 kylmaskiner, där både värmeåtervinning och kylan kopplades till vår centrala bergvärmeanläggning. Vi hade dock ingen lösning på den felande länk som var energiåtervinningen från kökets frånluftsfläkt som är på 2000 l som skickade uppvärmd luft i stort rakt ut i intet.
Som av en slump läste jag i DI om en svensk revolutionerande och patenterad uppfinning som tar tillvara på den uppvärmda fettpåverkande frånluften från storkökets imkåpor. Jag tog kontakt med bolaget som heter Enjay och fick snabbt förtroende för både bolaget, personen, och produkten som ledde till en affär och kunde få deras patenterade värmeväxlare levererad strax innan jul 2021.
Resultatet blev att vi nådde vårt satta mål för energiminskningen med råge, under första halvåret 2022 mellan 16,5-18 %, ett mer exakt resultat kan vi peka på efter ett års drift med den höga beläggning som vi nu återigen har efter det första pandemin året. En ytterligare ekonomisk effekt av själva Enjayanläggningen är att sotarkostnaden har halverats då sotaren enkelt med en snabbkoppling kan montera en slang i taket till en golvbrunn i köket och enkelt skölja av värmeåtervinnings anläggningen så att dess höga verkningsgrad hela tiden är intakt.
Det var ren tur att vi fick tag i denna lösning just i rätt tid när vi stod i begrepp att göra en sådan omfattande investering och då föll ju allt på plats.
Hälsningar
Lars Nilsson, Gullmarstrand Hotell