# no filter

Våga vägra filter!

Värmeväxling i im-kanal utan filter? Låter ju helt tokigt. Alla vet ju att man måste filtrera bort fett och sot så att smutsen inte fastnar och sätter igen aggregatet? Men vet du vad? Då och då sker tekniska framsteg som gör att det blir dags att ifrågasätta gamla sanningar och testa nya vägar. Smartphones, Netflix och Bank ID är några exempel på teknikskiften som fått oss att ändra vårt beteende. Och nu är det dags igen.

Lepido är en svenskutvecklad vätskekopplad värmeväxlare speciellt framtagen för energiåtervinning i im-kanal. Den behöver ingen förfiltrering eller extra rengöring.

Fungerar den? Jajemän! Annars hade vi nog inte varit specificerade av restaurangkedjor på sju olika marknader runt om Europa. (Vill du ha bevis på att den fungerar kan du ta del av vårt 22-månaders test här: )

Men hur? Lite förenklat är det tack vare en patenterad lösning där vi använder oss av slingor i stället för lameller. Uppbyggnaden och konstruktionen av slingorna skapar en luftrörelse där merparten av smutsen passerar genom värmeväxlaren utan att kollidera eller fastna. Jämfört med aggregat anpassade för ren frånluft har Lepido såklart en något lägre verkningsgrad, men å andra sidan så klarar den att återvinna energi ur smutsig frånluft utan några extra driftskostnader under en lång tid framöver.

Det är lite som att jämföra en jeep med en vanlig personbil. På en slät asfalterad väg (ren frånluft) är det mer effektivt att köra med en tvåhjulsdriven personbil (traditionellt FTX aggregat). Men om du ska ut i skogen och köra på en lerig stig (smutsig frånluft) kommer det gå riktigt illa om du inte har fyrhjulsdrift (Lepido).

Så, våga vägra filter och välkommen till en ny framtid där det är möjligt att återvinna energi ur smutsig frånluft, utan filterbyten, dyr rengöring eller driftstopp.  

#NOFILTER